момиче плаче и някой й подава ръка техники за успокоение

Техники за успокоение

Техники за успокоение – какво може да направите, когато ваш колега или близък видимо не се чувства добре?

Всеки може да изпадне в състояние, в което да изпитва силна емоционална болка. Тогава чувствата вземат превес над разума. В такива моменти реакциите не са подвластни на логиката, а на нашата лимбична система и нейните природно кодирани реакции.

Но макар и тези реакции на замръзване, бягство и битка да са ни били в огромна полза в миналото и са ни помогнали да се съхраним от опасности, то днес има много ситуации, в които не са уместни на практика.

Безброй примери може да заемем от работното място:

 

Не може да избягаме, когато ни зададат неудобен въпрос по време на презентация.

Не може да замръзнем от притеснение, когато се запознаваме с нов важен клиент.

Не е уместно да се сбием с колега, когато не споделяме общо мнение.

 

И въпреки това, може да се сетим за случаи, в които емоциите са завладявали наши познати и се е стигало до тяхното отсъствие, по време на конфликт или трудност (бягство), възникване на караници и спорове (битка) или изгубване на “ума и дума” (замръзване).

Какво може да направим, за да успокоим свой колега или приятел, когато виждаме, че изпитва силни емоции и не може да са владее?

В тази статия ще разгледаме някои техники за успокоение, които бихте могли да използвате и да туширате ескалиращите емоции.

Техники за успокоение – Състрадание

 Когато видите, че един човек изживява болка, то е важно да му помогнете. Силните чувства замъгляват трезвата преценка и може да блокират неговите способности да се справи и да мисли логично.

Покажете съпричастност и не игнорирайте чувствата, които виждате. Това може да са дълго потискани емоции, които сега са излезли на повърхността, заради твърде голямата им сила.

Дайте възможност на този човек да се почувства в безопасност и му дайте нужното пространство. Намерете място, където да се изолирате и му покажете, че може да се отпусне и да говори спокойно. Ако това се случва на работното място и не сте сигурни какво точно да направите, то се обърнете към представител на отдел Човешки ресурси за съдействие и намеса.

Техники за успокоение – Признайте чувствата на другите

Запомнете, че всяка една емоция се ръководи от лимбичният мозък. Независимо дали става дума за положителна или отрицателна.

Това може да бъде вашата отправна точка в разкриването на чувствата на ваш колега на работното място и не само. Всяка емоция, която изпитваме се изразява на нашето лице. Колкото по-силна е тя, толкова по-трудно би било прикриването й.

Недейте да се правите, че не виждате, че някой се чувства зле. Покажете съпричастност и не игнорирайте случващото се. Също така не се опитвайте да омаловажите чуждите чувства като казвате неща от типа “стегни се”, “не се впрягай толкова”, “успокой се”, “вземи се в ръце” и т.н. Замислете се самите вие как се чувствате, когато някой се отнася така с вас, когато не се чувствате добре. Не само, че не ви действа успокояващо, но дори още повече се разстройвате и дори ядосвате.

Техники за успокоение – Невербална подкрепа

Освен на думи е важно да покажете подкрепа и с невербалното си поведение вашето желание да помогнете. Говорете с тих и премерен тон. Това ще омекоти значително стресиращата ситуация. Леко докосване по ръката или прегръдка също ще помогнат. Приемете, че това докосване има действието на лекарство за човек в подобно положение. Този тип подкрепа е уместна, когато един човек е тъжен, но би имала обратен ефект, ако е силно разгневен.

Когато някой е силно фрустриран е важно да му дадете пространство и време, за да се уталожат силните бушуващи емоции. В такива случаи мозъкът има нужда да именно от дистанция, за да може да се саморегулира и да се върне към нормалното си състояние.

 

 

 

Искате ли да знаете как да провокирате доверието на околните?

Запишете се на курсът ни по социални умения ANIMUS сега!

 

 

Всички сме хора

Независимо къде сте и при какви обстоятелства можете да подадете ръка на някой в нужда – не се колебайте да го направите. На вас може да не ви коства много да проявите внимание, да кажете добра дума и да помогнете, но за другия човек това може да е всичко, от което се нуждае. Малката подкрепа днес, може да е причина за голяма положителна промяна в живота му утре. Не разграничавайте работното място като неподходящо за показване на емпатия и нормални човешки чувства. Това, че някой е стигнал до момент, в който не може да се владее и е изпуснал контрола над себе си, може да е сигнал, че нещо много дълбоко се случва в душата му.

Много хора се притесняват да признаят емоционалните си проблеми, защото се опасяват, че ще бъдат сметнати за слаби, че ще им се подиграват или че просто няма да бъдат разбрани.

Свидетели сме на много болка и страдание. На хора, които са обект на домашно насилие. Деца, които са малтретирани. Дори и на работното място има хора, които са обект на т.нар. мобинг (тормоз в службата).

Стресът, дълговете, проблемите, взаимоотношенията с близки и познати – всичко това може да бъде причина за емоционалният срив на един човек. Никой не е застрахован. Може да се случи на мъже и жени, деца и възрастни, бедни и богати, образовани и необразовани.

Когато го правите, не очаквайте нищо в замяна. Защото ще получите нещо, което никой не може да ви даде – вътрешно чувство, че сте постъпили правилно и самите вие ще се почувствате по-добре.

 

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпраете му я! 🙂

Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->

 

Части от този материал са подготвени по книгата “По-красноречиво от думите” на Джо Наваро.