10 лични убеждения, които ни провалят в живота
Кръговрат на успеха - Ина Иванова
10 лични убеждения, които ни провалят в живота
Кръговрат на успеха - Ина Иванова

10 лични убеждения, които ни провалят

Как да преодолеем тези лични убеждения и да живеем по начина, по който ни се иска?

 

Първо – какво е успех? Успех е да си там, където искаш, да правиш това, което харесваш и да си с този, когото обичаш. За всеки успехът е нещо различно. Всеки го определя, според това как вижда света и колко вярва, че заслужава да получи. Какви са твоите лични убеждения, които ти помагат да успееш?

А днес ще си припомним, че….

Всички ние имаме безкраен потенциал – но резултатите ни често не показват това. Защо? Заради нашите лични убеждения и подсъзнателни вярвания, които сами подхранваме. Без да осъзнаваме колко ни пречат да постигаме успех.

В природата ни е да инвестираме енергия там, където виждаме измерими резултати. В момента, в който си кажем, че нещо “не се получава”, започваме да влагаме все по-малко усилия то да има успех. Съответно – малките усилия водят до незначителен напредък. От там слабите резултати влияят на нашата самооценка и започваме да се обезсърчаваме и да сме несигурни в способностите, които имаме.

Потенциал. Действия. Резултати. Вярвания. Увереност.

Лични убеждения

Всяка една от тези думи носи собствено значение, но събрани заедно образуват кръговрата на успеха.

Колкото повече вярваме в потенциала на постигането на дадена цел, толкова повече усилия ще влагаме, а това неминуемо ще води със себе си до забележителни резултати и напредък.

Разбира се този кръговрат работи и в негативна посока. Не вярвайки в потенциала на нашата цел и мислейки, че е невъзможно да се случи, толкова по-малко действия предприемаме. Слабите резултати ни доказват, че няма да успеем и се затвърждават личните ни убеждения за неуспех. За капак на всичко – изпитваме личностно неудовлетворение, може да се депресираме и куп още негативни последици.

Личните убеждения, които имаме са неизмеримо понятие. Не можем да ги докоснем, преброим или дори видим. В същото време съвсем реално могат да ограничат достъпа ни до собствените ни възможности за успех. Защо ни е нужно тогава всичко останало да е измеримо, за да продължаваме да се убеждаваме, че можем да имаме това, което искаме?

Истината е, че всичко, което си казваме за нас и живота ни е вярно. Единственото, което ни пречи да се докоснем до това, което желаем е нашето собствено извинение, която постоянно си повтаряме.

Ето и списък с най-често срещаните извинения, които си намираме. Те са тези, които ни блокират да повярваме, да действаме, да имаме резултати и да убедим себе си, че можем да постигнем целите си. Обхващат области като здраве, любовен живот и кариера.

 

 

Искате ли да блеснете по време на следващата ви изява или презентация?

Запишете се на курсът ни по публично говорене POWER сега!

 

 

1.“Нямам време.”

 Вярването, че нямаме време е основното извинение на много хора. Истината е, че и най-успешните и най-неуспешните хора разполагат с еднакъв ресурс време. Просто се разпределя по различен начин. Основната разлика е в това, че за някои хора подхода към задълженията е – “Трябва да го направя сега”, а на други е “Би било добре да го направя, но не сега”.

Днес не отлагай за утре. Достатъчно е да започнеш. Сега.

2. “Твърде скъпо е да се храня здравословно.”

 Малките крачки правят голямата разлика. Ако можеш да си изпечеш кюфтета, вместо да ги пържиш? Хмм, едва ли може да се спре до тук с примерите, но ще го оставя на вас да продължите списъка 😉 Много хора влагат толкова много внимание в това какво масло ще сложат на колата си, а дори не си правят труда да прочетат етикетите на хранителните продукти в магазина.

3.“Нямам волята…”

Волята не е нещо, с което сме родени. Това е умение, което се научава. Мускул, който можем да тренираме. Инструмент, който води до резултати. Преодолей това ограничаващо вярване като вървиш наред повтаряйки си “Щом трябва – знaчи мога!”

 4.“Не заслужавам любов.“

 Ключовата дума тук е “несигурност”. Това вярване може да доведе до фатален край на твоята любовна връзка. Несигурността може да бъде трудна за преодоляване. Всеки заслужава любов, но преди да започнеш да я търсиш, първо трябва да намериш любов към теб самия. Внимавай, защото несигурността може да доведе до ревност, недоверие към половинката, а това също може да разруши връзката. Защото какво е любов без взаимно доверие?

5.“Всички свестни вече са заети.”

 Навън е пълно с хора, които също не са открили своята половинка. Ако всеки седи вкъщи и си мисли същото, до какво ще доведе това? 😉

6.“Страхувам се от отхвърляне.”

 Често “отхвърлянето” е нашето виждане за нещата. Дали си бил отхвърлен/а или просто е зает/а? Намирай позитив в такива ситуации и нека това ти дава кураж да продължиш нататък, вместо да се свиваш в себе си и да се самосъжаляваш.

 

 

 

Искате ли да овладеете тънкостите на общуването?

Запишете се на курсът ни по социални умения ANIMUS сега!

 

 

7.“Нямам това, което е нужно, за да успея.”

Превърни недостижимото, невидимото и неизмеримото в реалност и ще си помогнеш. “Стига си дрънкала глупости”, си казваш в момента. Ще се изненадаш колко много ще се улесниш, ако записваш желанията си. Седни и запиши своите цели. Опиши ги по възможно най-подробен начин. Сякаш вече си там и сякаш вече ги изживяваш. Придавайки на целите си реален вид, било то и само да ги запишеш, ще ти помогне да ги направиш специфични, да изградиш картина в главата си. По този начин ще ти е много по-лесно да следваш план за изпълнението им.

8.“Никога не мога да направя това.”

 Страхът от провал е сред най-често срещаните вярвания, които спъват нашия прогрес. Истината е, че няма такова нещо като неуспех – има само резултати. Страхът демобилизира и ни пречи да предприемаме действия. Страхът е вкоренен във всеки от нас, важното е да се научим да го контролираме, вместо той да контролира нас!

9.“Нямам нужните умения и талант.”

 Правейки това, което винаги си правил – ще води до резултатите, които винаги си имал. Живота изисква да се учим постоянно. Застояването в комфортната зона не води до напредък. Бъди този, който създава твоя живот и взимай решенията сам. Превърни несигурността в непрекъсната активност. Фокусирай се върху видимото, а не върху невидимите страхове. Вземи решение. Поеми отговорност. Бъди ти причина за промяната, която искаш за живота си. Когато си ангажиран с решенията си, винаги ще намираш начин.

10.“Успешните хора са късметлии.”

 Общото между успешните хора? Не е това, че са късметлии. Късмета се предизвиква. Успехът се ражда там, където подготовката среща своя шанс за изява. Работейки в посока на дадена цел, неминуемо ще доведе до възможност за изява и напредък. Късметът е само върха на айсберга, а преди него стоят много работа, нестихващо вярване и последователност. Запомни, че където се фокусираш, именно там отива и цялата ти енергия.

Ако отхвърлим вредните за нас вярвания днес, колко ли ще се е променил живота ни след година?

 

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпраете му я! 🙂

👁Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->

 

 

Източник: Браян Трейси