лъвове типове екстроверти

Типове Екстроверти

Екстроверти – какво е важно да се има предвид за тях?

Екстроверти или интроверти – както и да се самоопределяте, тази статия ще ви е интересна и полезна.  Искате да научите повече за екстровертите или самите вие сте екстроверти?

 

Характеристики

Ето какво е основното, което важи за екстровертите и ги различава от интровертите:

Те обичат общуването!

Причина за това, е че по този начин се зареждат от околните и взаимодействието с тях. Независимо дали става дума за техните близки или за напълно непознати. Интровертите от своя страна презареждат, когато са сами или в тесен кръг от познати хора. Презареждане наричаме това, което хората правят, за да възстановят от енергията си, да се чувстват спокойни, в мир със себе си и околните. 

За екстровертите е важно да обсъждат проблемите си с другите, за да достигнат до решение

Говоренето им помага да си „подредят мислите“, да почерпят идеи и да се разтоварят. Например след дълъг и тежък ден, те ще искат да излязат с приятели, да си споделят проблема и това им помага да го преодолеят и да им олекне. Интровертите обичат да обмислят самостоятелно възможните решения. След тежък ден те обичат да останат сами, да осмислят случилото се и така се разтоварват и си почиват.

Околните описват екстровертите като приятелски настроени

Лесно е да бъдат въвлечени в разговор с екстроверт. По време на парти те ще заговорят тези, които си нямат компания и ще се постараят да ги въвлекат в обща дискусия или дейност. Интровертите може да направят първоначално впечатление на по-дистанцирани и затворени.

Екстровертите са отворени да споделят и да провокират дискусия

Нямат проблем да разказват за себе си, за това как се чувстват или какво мислят по дадена тема. Интровертите обичат първо да обмислят самостоятелно, като не избързват да споделят с околните.

Екстровертите обичат да са част от екип, докато интровертите предпочитат да работят независимо от околните

 

Интровертите – 3 начина да просперират

 

След като установихме някои основни разлики, нека да разгледаме в повече подробности всичко важно, което е добре да се има предвид за екстровертите

 

Искате ли да усъвършенствате социалните си умения?

Запишете се на курсът ни по социални умения ANIMUS сега!

 

 

Типове Екстроверти

 

Екстровертите не са само един единствен тип, има цели 4 типа екстровертност.

Ето кои са те, според Psych2Go:

1. Сензитивни Екстроверти (ES)

За тях е характерно това, че използват активно и петте си сетива (зрение, докосване, слух, вкус, мирис). Така те си изграждат много подробна картина за случващото се около тях. Те не се фокусират върху това да правят хипотези и да теоретизират. Вместо това се доверяват на собствените си изживявания и впечатление, за да си оформят мнение. Те обичат активностите и затова физическата стимулация е много ключова част от общуването и заниманията им. Увличат се по различни видове спорт. Осъщесвяват близост чрез общи забавления, не толкова чрез дълбоки разговори с часове. Споделянето на моменти заедно са много по-ценни за тях и така изграждат дълбока връзка с любимите си хора.

Обичат адреналина и поемането на рискове. Те лесно може да се отегчат, затова са в непрекъснато търсене на нови хора и нови изживявания. Този тип екстроверти са пълни с енергия, затова се стараят да бъдат в обстановка, която може да им предложи широк кръг от вълнения, които да задържат интереса им.

2. Интуитивни Естроверти (EN)

В сравнение със Сензитивните Екстроверти, този тип са по-малко екстровертни. Те се интересуват много повече от абстрактни идеи и обичат да се въвличат в дълбоки разговори по екзистенциални въпроси. Обичат да обсъждат възможности и да провеждат интелектуални разговори, да обменят идеи. Ако дадена дискусия се изчерпа според тях, то те ще търсят нови начини да намерят други източници на вдъхновение, като останат сами със себе си. За разлика от Сензитивния тип, те не отиват на парти заради чистото забавление, а и заради възможността да общуват активно. Те го правят защото искат да проверят дали техни предположени биха се оказали верни. Обичат да си отговарят на въпросите – какво би се случило, ако… и какво ще се случи, ако… 

3. Чувстващи Екстроверти (E_F)

За тях може да се каже, че са ориентирани към хората. Обичат да са сред хора, защото така се учат от тях и споделят опит. Те имат нужда от общуването с околните, защото това ги презарежда с усещане за цел и удовлетвореност. Чувстващите Екстроверти със страст се впускат във формирането на нови запознанства по време на събития. За тях е важно околните да се чувстват добре и да са щастливи, затова често проявяват загриженост и внимание към тях.

4. Мислещи Екстроверти (E_T)

Този тип екстроверти са уверени и са лидери по природа. Те вземат логически обосновани решения и са фокусирани върху резултатите. Мислещите Екстроверти обичат всичко да е структурирано и подредено, което се пренася във всичко, което правят. Изработват системи, които са структурирани и ефективни. Обичат да намират решения на проблемите. Колкото по-усилено, работят, толкова повече енергия имат. Искат много, работят много и постигат много. Този тип екстроверти са неуморни в стремежа си да се катерят по кариерната стълбичка. Колкото повече постигат, толкова повече енергия имат, за да постигат още повече. За някои хора, това поведение може да бъде възприето като агресивно, но за екстровертите това е техния начин да се изпълнят с усещане за цел и удовлетворение.

 

 

Какво още е добре да се има предвид за Екстровертите?

 

Екстровертите обичат да бъдат център на внимание и не им е трудно да го постигнат. Тъй като често те имат разнообразни интереси,  лесно успяват да намерят общи теми за разговор с непознати. За тях не е проблем да обсъждат своите чувства, мисли, идеи и планове.

 

Мисленето преминава през устата 

(шегуваме се, но и не съвсем (:

 

Като известна слабост на екстровертите може да се посочи това, че първо говорят, а после мислят. Но има едно важно уточнение, те не просто говорят, а мислят на глас. 

Екстровертите лесно може да се съгласят с идея или да вземат решение, но и често им се налага да си променят мнението. Защото след като помислят малко повече или се появи проблем, стигат до извода, че това не е най-доброто решение. Ако ваш приятел екстроверт често променя планове, сменя си стратегията и не рядко съжалява за неща, които е казал – не го винете.  Това не е лесно за овладяване, но има и своя чар. Експресивността на екстровертите е искрена и можете да разберете много за тях, ако искате да научите повече за чувствата им и това, което мислят. 

 

За сравнение – интровертите винаги обмислят обстойно преди да действат и те обикновено са хората, които предвиждат евентуалните причини нещо да не проработи. Това е причината интровертите да са много успешни стратези.

 

Екстровертите не обичат да прекарват времето си сами като цяло. Те често са в компанията на своите приятели, близки или сред големи общи компании. Именно те са хората, които на голямо събитие ще ви заговорят първи. Покрай тях никога не е скучно. Екстровертите обичат да събират хората заедно, обикновено именно те са инициаторите на различни събития и занимания. Лекотата, с която им се отдава общуването успява да обедини хората. Те с желание и охота ще ви разкажат за себе си и това ще ви провокира и вие самите да искате да разкажете повече за себе си. Целия този шум, енергия и динамика може да се стори натоварващ за по-интровертните типове хора. 

 

Съмнения

След всичко казано, може някои хора несправедливо да мислят, че екстровертите са склонни към нарцисизъм, заради голямата увереност, която демонстрират. Но това не е така. Те също се съмняват в себе си. Но те не се свиват, за да обмислят това, което ги тревожи, а са готови да се изправят лице в лице с предизвикателствата. 

 

Какви съвети можем да заемем от екстровертите?

Екстровертите буквално „владеят силата“, когато взаимодействат с околните. Те с лекота създават приятелства и хората биват завладявани от енергията и чара им. За тях не е проблем да се включат в разговора на другите, затова и лесно се вписват в обстановката, незавивисмо колко голямо е едно събитие и колко хора познават там.

Затова на работното място те са тези, които с лекота продават по телефона и пишат мейли с предложения на напълно непознати. Това е умение, което не всеки притежава и е истински ценно.

Следваща стъпка 1 – Екстровертите разширяват мрежата си с контакти непрекъснато. За да направите крачка към това да разширите и вашия лист с контакти, не се стеснявайте и добавете хората, с които сте се запознали на конференцията в LinkedIn например.

За екстровертите е важно освен да се запознават с нови и нови хора, а и същевременно да поддържат връзка с приятелите и познатите си. Не пропускат да поздравяват хората по време на празници, или да пишат просто, за да ги попитат как са, или да излизат на срещи. Така  си „наваксат“ и да си разкажат какво се е е случило с тях през времето, когато не са можели да общуват активно.

Следваща стъпка 2 – Напревете същото, пишете на своите приятели и се старайте да се виждате с важните за вас хора, за да заздравите връзката и да създавате трайни отношения.

Както вече споменахме – екстровертите обичат да събират хората заедно. Да ги запознават и така да се превъръщат в истински експерти по мачмейкинг. Това умение им е вродено по природа, а не написано на табелка. За тях е характерно да имат ясна идея с кой от техните познати да ви запознаят, защото имате много общи интереси и бихте си паснали. И обикновено не грешат в това отношение. Техния природен талант да откриват общото между хората е истинска златна мина.

 

Екстровертите са прекрасни и не бива да се опитват да бъдат друго! Те са тези, които спасяват по време на неловките самотни моменти на събития сред непознати. Те идват с чаша в ръка и усмихнато и ведро ще поздравят.  Истиснски дар, както за интровертите, така и на всички останали, които наричаме амбиверти.

 

 

Искате ли да блеснете по време на следващата ви изява или презентация?

Запишете се на курсът ни по публично говорене POWER сега!

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпраете му я! 🙂

👁 Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->