разграфен цветен часовник планиране на времето

Планиране на времето

Планиране на времето – необходимата крачка, за да имате достатъчно време за важните за вас неща.

 

Планиране на времето – от почивка до работа, всичко ще е много по-пълноценно и приятно, ако знаете как да подходите прагматично.

 

Искате ли да направим заедно пътешествие във времето? Не, няма да отиваме много далеч, само ще ви върна в началото на годината. В онези първи дни, в които си обещахме различни неща. Какво искаме да постигнем, да променим, да спрем да правим…

Зададохме си нови цели. Направихме си планове за това как искаме да прекараме времето занапред.

 

Е, пътешествието ни във времето приключва тук и ето, че вече е месец октомври от 2019 година…

Времето наистина лети, а?

Колко от всичко планирано изпълнихте? А колко от желанията ви си останаха само като блед спомен за отдавна изтрезняла мотивираност…

Как да промените това?

Чрез планиране на времето, разбира се.

 

Планирането на задачите може да е доста голяма променлива в уравнението наречено

„организиран човек, който няма да свършва задачи от днес за вчера“.

 

Ако начина, по който протичат дните ви е стресирал до краен предел, значи е крайно време да промените това.

Ще споделя с вас проста, но много ефективна практика, която да ви помогне да разберете от къде да започнете.

След това ще видите сами кой подход работи най-добре за вас.

 

За целта си вземете лист и химикал, защото ще пишем. Препоръчително е да пишете на ръка, а ако искате принтирайте си табличката, за да не я забравите.

Разделете листа си по следния начин:

 

таблица планиране на времето

 

 

Нека за да започнем попълването им.

 

1. Кое е излишно?

 

Времето е най-ценният ни ресурс. Никога няма да се уморя да го повтарям. Затова е важно да си дадем ясна и реална сметка за това, в какви занимания отлитат часовете и дните ни.

Кое е това, което правите ежедневно, но не ви помага с нищо да имате достатъчно време за важните неща? Филми, сериали, видеоигри, излизания с приятели …

 

Ето какво,

… когато изпитваме усещането, че имаме да свършим 100 неща, нещо у нас сякаш не спира да ни нашепва – „заслужаваш да си починеш, изгледай този сериал“, „първо с дремни“, „първо си хапни“, „направи си кафе и после започни“ . Всички онези „ритуали за подготовка“, които накрая така и не довеждат до там да започнем работа.

В тези занимания  няма нищо лошо, но неусетно може да си почиваме много повече, отколкото работим. Като вторичен резултат е неорганизираното време или изказванията от типа „времето не ми стига“. Времето е едно и също за всеки един човек

Без организация настъпва пълен хаос. Нито работното време е продуктивно, нито почивката е ефективна, когато няма план. Когато работите ще мечтаете да почивате, когато почивате ще се чувствате гузни, че не си свършили задачите.

Затова в първата колонка сложете всички онези занимания, които искате да спрете да правите. От гледане на цял сезон от нов сериал за една нощ до… всички онези сладки бягства от реалността, които си подарявате под една или друга форма.

Заложете си тест период от 1-2 седмици. Вижте как се променя рутината ви и след това отново ги преразгледайте. Ако не можете окончателно да ограничите дадена дейност, то поне ограничете времето, което и отделяте само за определени дни и часове.

Това може да включва социалните мрежи, използването на телефона твърде често, безконечното скролване по екрана и т.н…

 

2. Кое искате да запазите?

 

Ходите на курс по език или се самообучавате? Посещавате курс по танци и това ви прави щастливи? Йога? Спорт? Може би рисувате, докато пиете вино? Ставате рано?

Каквото и да е това, което харесвате в рутината си – запазете го!

Запишете всички онези дейности, които се радвате, че правите и искате да продължите в средната колонка.

 

3. Какво ново?

 

Третата колонка е запазена за това винаги да ви държи нащрек. Цели да ви провокира да не се отпускате. Да опитвате нови неща, да разширявате опита и знанията си.

Кое е това, с което искате да се занимавате, но така и не правите първата крачка? Отлагате докторантура, дипломна, друг проект? Може би дори да става дума за мейл, който не се решавате да изпратите.

В тази колонка запишете това, което искате да започнете да правите. Но моля ви, не се изкушавайте да записвате твърде много нови неща.

Защото много трудно бихте успели да ги въведете всички като част от рутината ви.

Започнете с малки крачки, като включите нещо малко за начало.

Целта на тази колонка не е да се натоварвате с очаквания, а да намерите малък прозорец във времето си, който дори за няколко минути дневно да е посветен на новата дейност, която все отлагате, а знаете, че  е важно да я започнете.

 

 

Искате ли да получите ключ за вашият социален живот?

Запишете се на курсът ни по социални умения ANIMUS сега!

 

 

 

Сутрешна рутина – подготви се за успех

 

 

нинджа съветНинджа съвет:

Японците използват много хитра техника за планиране на времето, от която може да се възползвате. Когато искат да започнат ново занимание, те си определят по една минута , която посвещават ежедневно на това да изпълнят намисленото. От една страна звучи недостатъчно, та какво може да свършим само за една минута?!

Обяснението е просто. Когато имаме заложена само една минута за определена работа, така не се чувстваме психически натоварени, че трябва да се занимаваме с часове.

Идеята на правилото да се изпълнява всеки ден обаче е много ключов.

Целта е да се създаде навик. Да се създаде добро условие за началото.

Обикновено преди да стартираме нова дейност, това, което е най-най-трудно е просто да седнем и да започнем.

Така, че още сега сложете си ежедневна аларма, която да ви напомня, че е време за вашата една минутка посветена на това,  което сте си записали в последната графа.

Постепенно ще отделяте все повече време, без това да ви кара да се чувствате зле и претоварени.

 

 

Професионален стрес – 3 неща, които трябва да знаем

 

Наука за хората – ПОДКАСТ

 

Мислите ли, че някой ваш  близък или приятел ще намери тази статия за полезна? Изпратете му я! 🙂

👁Последвайте страницата на “Наука за хората” във Facebook и LinkedIn!

За още полезни статии->